Fermenteringsguide

 
 

En smilende tarm er viktig både for den fysiske og psykiske helsen din. Og en viktig bidragsyter til en smilende tarm er fermentert mat og drikke. Her har du en enkel oversikt over hvordan du kan komme igang.

 

AdobeStock_196022253.jpeg
 

Fermentert Lila-blanding

1. Ingrediensene 

  • 1 rødkål eller hodekål

  • 2 gulrøtter

  • 1 eple

  • 2 ss mineralsalt

Velg gjerne økologiske råvarer, vask dem godt, fjern den nedre del av rødkål og skrell eple og gulrøtter.

2. Utstyr

Finn frem utstyr, en rasp og en ren glassbolle. Pass på at alt er rent, og uten såperester. Riv alle ingrediensene.

3. Ha på salt

Strø 2 barneskjeer med mineralsalt over de raspede grønnsakene, og la dette stå ca 15 minutter for å trekke ut væske.

4. Gni ut væske

Bruk hendene dine og «jobb» med blandingen til det frigis godt med væske. Jeg bruker holde på i all fall 5 minutter.

Når du jobber med grønnsakene begynner prosessen med det som blir til «vidundermat». Det frigis enzymer, og er utrolig facinerande!

5. Ha blandingen i et rent glass

Putt blandingen i et rent glass, og du kan gjerne koke glasset i forkant.

6. Trykk blandingen ned og fjern søl langs kantene

Trykk blandingen godt ned, og pass på at det er dekt med væske (denne dannes når du knar grønnsakene). Ta en papirbit eller ren klut og fjern alt av rester som ligger langs kantene. Det kan lett mugne.

Får du for lite væske, kan du legge et par store kålblader på toppen, eller tilsette litt romtemperert saltlake (kan du unngå saltlake, så unngå).

7. Sett på lokk og kålen lager seg selv

Nå er det bare å vente. Normalt sett tar denne prosessen 4-10 dager. Du vil se at det bobler, og blandingen koser seg i glasset. Etter noen dager kan du prøvesmake, det skal være syrlig og godt. Du kan gjerne sette det litt lunt og godt. Og NB unngå stress når du lager, høres rart ut men jeg har opplevd at min blanding mugnet en gang, og da var jeg ikke særlig harmonisk, hi hi.

Pass på å ikke fylle glasset helt opp, innholdet «vokser» og trenger litt plass.

Voila så har du en fermentert superblanding som er proppet med gode bakterier som gjør at tarmen smiler. Blandingen kan oppbevares i kjøleskap nesten i det uendelige. Og her er det kun kreativiteten som setter en stopper for hva du skal fermentere, mulighetene er utallige.

Er du helt ny med fermentert mat? Start forsiktig med en liten teskje, og øk på sakte men sikkert. De «dårlige» bakteriene kan protestere og kjempe for sin plass. Og noen opplever ubehag når de begynner å introdusere fermentert mat. Ikke stopp opp, men gjør det sakte. Kroppen har brukt tid på å bli i ubalanse og trenger tid til å snu.

Jeg spiser litt fermenter mat til alle måltider. Ok da, ikke til havregrøt.

Perfekt å lage nå, så har du surkål klart til jul. En julete vri er å droppe eple og gulerot og tilsette litt karve istedet. Surkålen blir bare bedre og bedre jo lenger den står, så den vil bli helt nydelig til den fete julematen, både i smak men også for magen din.

 
 
Line Holdal