Gresskarkjernesmør

 

Jeg har helt dilla på gresskarkjernesmør og bruker det til det meste om dagen.

Det er utrolig godt å ha på eplerbiter, på havregrøten, i smoohien, lage pesto av og feks lage sjokoladepålegg 

 
AdobeStock_307426153.jpeg
 

Alle nøtter, kjerner og frø inneholder antinæringsstoffer (en slags beskyttelse "mot oss"for at de ikke ønsker å bli spist), som gjør at det blir vanskeligere å fordøye og å ta opp næring. Derfor bløtlegger jeg og tørker gresskarkjernene.

Dekk kjernene rikelig med vann og ha i himalayasalt, la dette stå 7-8 timer. Skyll kjernene og tørk dem i ovnen på 40-50 grader til de er blitt knasende, sprø og gode. Jeg bruker dette som strøssel over salater, og mat generelt. Love it!

Visste du at gresskarkjernefrø også innehar antiparasitiske egenskaper, og at det er mange andre gode grunner til å knase på disse godbitene?

De inneholder tryptofan som er forløperen til serotonin (gjør at vi føler oss bra, demper angst og uro) som igjen er forløperen til melatonin (søvnhormon)

De er relativt rike på både proteiner og fiber. Fiber er den viktigste maten til mikrobiomet vårt.

De inneholder det viktige mineralet magnesium, som mange av oss er i underskudd av (vi skiller ut mye under stress)

Det inneholder gode fettsyrer

Og ikke minst det er lekent og godt

Supert for sink-/kobberbalansen 

Sånn lager du gresskarkjerne-smør:

150 g. gresskarkjerner økologiske

¼ ts. kvalitetssalt (himalayasalt)

1 ss.  kokosfett

1 ss. olivenolje

Ha gresskarkjerner og himalayasalt i en kjøkkenmaskin eller blender med kniv.

La maskinen gå til du ser at det bli en masse, stopp opp underveis for å røre i massen og bruk en slikkepott til å fjern det som samler seg på kantene.

Når massen blir en smøraktig, seig masse tilsetter du kokosfett og olivenolje, kjør dette videre til alt er godt blandet.

Oppbevar i et glass med lokk i kjøleskap.

Gresskarkjernesmør, kan brukes som topping på mye!

Gresskarkjernesmør, kan brukes som topping på mye!