Kaffe sunt?

 
 

 Jeg elsker mørk sjokolade og kaffe, og i perioder har jeg inntatt store mengder. Men er det så gunstig da?

 

67810607_4505559779469408_2327370639431696384_n-768x500.jpg
 

Vi alle forskjellige gener, også når det gjelder nedbryting av koffein. Mange av oss er langsomme forbrennere av koffein, og vil føle en uro i kroppen og det påvirker nattesøvn om vi drikker det for sent.

I tillegg inneholder kaffe:

  • Antinæringsstoffer som kan gjøre næringsopptak av viraminer og mineraler blir dårligere.

  • Koffein påvirker produksjon av stesshormonene, som kan påvirker hormonbalansen negativt.

  • Kaffe er surt, for mye kaffe påvirker ph verdien vår og helsen negativt.

ANTINÆRINGSSTOFFER

Uten å bli for teoretisk kan man si at Fytinsyren i mørk sjokolade setter ned pepsinaktivitet i magesekken, grovt forklart setter den ned fordøyelsen og binder en rekke mineraler til seg slik at opptaket av næringsstoffer blir dårligere. I tillegg inneholder sjokolade fenoler som øker behovet for enzymet fenol-sulfotransferase. Dette enzymet er magnesium basert og inntak av sjokolade som inneholder fenoler/flavanoider tapper kroppen for magnesium. Kaffe har mange av de samme egenskapene og inneholder blant annet puriner som kan påvirke stoffskiftet negativt.

Magnesium er næringsstoff nummer en når det gjelder stresstoleranse, og helt nødvendig for å danne energi/ATP i cellenes mitokondrier. Magnesium er også veldig viktig for skjolbrukskjertelhormonene tyroksin og trijodtyronin. 

Lett forklart, mangel på magnesium vil gi mangel på energi i cellene. Har du mangel på magnesium vil suget etter mørk sjokolade bli forsterket.

Da kan jeg anbefale deg et langt bad med epsomsalt og eteriske oljer som vil gi deg et godt påfyll av nødvendig magnesium. I tillegg inneholder mørk sjokolade koffein som stimulerer stresshormonene adrenalin og kortisol, og har et relativt høyt innhold av omega-6 polyunsaturated fats.

Har du en god helse, god fordøyelse og sover godt, ser jeg ingen grunn til å ikke kose seg med litt kaffe og mørk sjokolade. Men jeg anbefaler deg litt kaffen og sjokolade for at det er godt ikke for:

  • Et rush 

  • Holde deg våken

  • Eller for å prestere

BALANSE

Selv spiser jeg fortsatt mørk sjokolade av og til, men utenom måltider. Rett og slett for det er så godt og livet er for kort til å ikke kunne nyte. I lange perioder har jeg selv holdt meg unna kaffe. Men jeg elsker kaffe og ble seriøst mer stresset av å kjempe imot, så jeg har inngått et kompromiss med meg selv:

Jeg drikker en kopp om dagen, og da lager jeg den som det skulle være min siste kopp jeg går for den «perfekte koppen». Jeg nyter den med andakt og tenker wow så NYDELIG! 

Jeg lytter til kroppen min. Er jeg under mye stress, sliter med å sove eller at det er andre ting som stresser systemet mitt går jeg for koffeinfri!

Og til spørsmålet om kaffe er sunt. Kaffe inneholder antioksidanter, noen gode fettsyrer og er sabla godt! Vi skal ikke kimse med mat- og drikkeglede, it`s all about balance!


Oppskrift SNOPKULER

 

 
Snopkuler

Snopkuler

 
Line Holdal