Lilakaffe

 

Jeg elsker kaffe, men det har dessverre ingen gunstig effekt på meg. Jeg blir oppgiret, og plaget med en indre uro. Drikker jeg det etter klokken 17, påvirker det nattesøvnen min. Noen som opplever det samme? Forklaringen ligger i at koffein stimulerer stresshormonene adrenalin og kortisol.

 
 

Jeg har drukket mange varianter av Lilakaffe den siste tiden, men nå føler jeg at jeg har perfeksjonert den! Test den ut, du vil ikke angre.

Lilakaffe 

  • 5 dråper reishi

  • Noen korn himalayasalt

  • 1/2 ts. ristet løvetann

  • 1 ts. ristet sikori

  • 2-3 måleskjeer koffeinfri kaffe (jeg bruker økologisk, koffeinfri fra Stavanger kaffebrenneri kvernet for presskanne)

  • 2-3 dl. plantemelk

  • Varmt vann, nok til en presskanne

Ha alt utenom reishi’en og plantemelk’en i en presskanne og la det trekke. Varm opp plantemelken. Ha 5 dråper reishi i en kopp sammen med noen korn salt. Hell kaffe og plantemelk i koppen. Smak evt. til med søtning hvis du liker det søtt. Jeg bruker stevia og munkfrukt.

NB! Løvetannen og sikorien jeg bruker ristet jeg i ovnen på 150 grader til de har blitt helt gyldne, og kverner de litt mer opp i en elektrisk kaffekvern.

Løvetann (Dandelion)

Urindrivende, avførende, galledrivende, leverstyrkende, avgiftende, bitterstyrkemiddel, appetittstimulerende, fordøyelsesstimulerende, motvirker tarmgass, nærende, styrkende, slimløsende, antirevmatisk, blodtrykkssenkende, febersenkende og sopphemmende. Løvetann kan bidra til å løse opp slaggstoffer i bindevevet i kroppen. Les mer om løvetann her.

Sikori (Chicory)

Sies å være bra for tarmfloraen og i motsetning til kaffe har det en beroligende effekt.  Det er roten som brukes, og har igjennom mange år blitt benyttes som kaffeerstatter. Under krigen da tilgangen på kaffe var dårlig, ble sikori et kjærkomment alternativ. Les mer her.

Flere gunner til å redusere kaffedrikkingen:

Uten å bli for teoretisk kan man si at Fytinsyren i kaffe setter ned pepsinaktivitet i magesekken, grovt forklart setter den ned fordøyelsen og binder en rekke mineraler til seg slik at opptaket av næringsstoffer blir dårligere. I tillegg inneholder kaffe fenoler som øker behovet for enzymet fenol-sulfotransferase. Dette enzymet er magnesium basert og inntak av kaffe som inneholder fenoler/flavanoider tapper kroppen for magnesium. 

Magnesium er næringsstoff nummer én når det gjelder stresstoleranse, og helt nødvendig for å danne energi/ATP i cellenes mitokondrier. Magnesium er også veldig viktig for skjolbrukskjertelhormonene tyroksin og trijodtyronin.  Lett forklart; mangel på magnesium vil gi mangel på energi i cellene.

Konklusjonen er at kaffe fører til et dårligere næringsopptak. Har man mangel på magnesium vil suget etter kaffe bli forsterket. Alt dette gjelder også mørk sjokolade.

Har du en god helse, god fordøyelse og sover godt, ser jeg ingen grunn til å ikke kose seg med litt mørk sjokolade og kaffe. Selv spiser jeg fortsatt mørk sjokolade av og til og tar meg en kopp kaffe nå og da, men utenom måltider. Rett og slett for det er så godt. og livet er for kort til å ikke kunne nyte. Kaffe’n smaker litt ekstra godt med hjemmelaget bounty.

Hjerteklem fra Lila <3

 
LilalifeLine Holdal