Avhengighet

 
 

Det er ikke til å stikke under en stol at både du og jeg mest sannsynlig har en viss avhengighet til noe. Som oftest er det til noe som har en stimulerende effekt på oss, der og da. Dessverre gir ofte sentralstimulerende produkter som DU er avhengig av kortvarig glede.

 

978x-1.jpg
 

Uansett avhengighet, er det lurt å lage deg en plan og det kan være lurt å ha en eller flere som støtter deg i prosessen. Du har styrken i deg, du må bare ha troen på det. Og samtidig ha en realistisk tilnærming. Lite eller ingenting i livet er strømlinjeformet, det går opp og ned. Du vil møte motgang, det vil mest sannsynlig gå to skritt frem og plutselig ett tilbake. Da er det viktig at du hele tiden minner deg selv på hva som er målet og hvorfor du ønsker å nå dette målet.

Jeg har selv vært avhengig av mat, sukker og tidvis hatt et usunt forhold til alkohol. Så jeg vet hvor sterke krefter som er i sving. Derfor ønsker jeg å sette litt ekstra fokus på dette og i episode 11 snakker vi om dette.

Itunes

Spotify

Du kan også laste ned appene «Podcast» for iPhone og «Podbean» for Android.

Å bryte en vane som er blitt til en uvane tar tid, du kan regne med at det vil ta minst 30 dager før den nye vanen er etablert. Mye gjør vi på automatikk og det er blitt kodet inn i strukturene i hjernen vår.  Hjernen klarer ikke se forskjell på gode og dårlige vaner. Har vi vent oss til å starte dagen med kaffe og avslutte den med en øl vil disse mønstrene være godt indoktrinert i hjernen.

Men akkurat på samme fantastiske måten som at cellene i kroppen vår jevnlig byttes ut, kan nye vaner tvinge uvanene ut på sidelinjen. Etterhvert blir nye vaner like automatiske som enhver uvane du før måtte ha. Forskning viser at det er lettere å bryte en uvane om man erstatter det med en ny vane.

Bevisstgjøring er nyttig i en fase hvor en uvane skal brytes. Hvorfor ønsker du å bryte denne vanen, hva oppnår du og hva er målet ditt. For min del har jeg alltid rettferdiggjort at jeg drakk flerfoldige kopper kaffer gjennom dagen, spiste mengder mørk sjokolade og avsluttet dagen med øl eller vin. Jeg spiste ellers så sunt, så da fortjente jeg det. Fakta er at jeg nettopp på grunn av disse uvanene ikke ble bedre. Både kaffe og sjokolade har en sentralstimulerende effekt på immunsystemet, som i store mengder har en negativ effekt på helsen når du prøver å bli frisk. Både kaffe og mørk sjokolade inneholder nyttige antioksidanter, men det er hele tiden snakk om balanse i det vi gjør.

Gode råd:

  • Ha et alternativ klart for å erstatte den gamle vanen. Et sunt alternativ til sjokoladen. Kjøp eller lag kombucha som du kan erstatte vinen med.

  • Samarbeid med noen. En partner, en venninne, eller et annet familiemedlem. Støtt og motiver hverandre.

  • Informer omgivelsene. Holder du på å sprekke, så be dem støtte deg.

  • Vær positiv, du har styrken og viljen til å gjennomføre.

  • Går du på en smell? Reis deg opp og fortsett.

  • Velg en belønning som motiverer. En helgetur, eller noe lignende.

  • Fokuser på naturlige råvarer som holder blodsukkeret stabilt

  • Omgi deg med mennesker som tilfører deg noe positivt, og ikke ønsker å dra deg ned.

Har du noen gode tips du vil dele?

Smil fra Line

 
AdobeStock_101558859-900x600.jpg
 
Line Holdal