LILA JULESNOP FAVORITTER

 

Det sies at en god husmor minst skal ha 7 sorter småkaker klar til jul, det har jeg ”gitt opp” for lengst.

 
Forskjellig snop med helt naturlige ingredienser.

Forskjellig snop med helt naturlige ingredienser.

 

Det er flere grunner til det. Her i huset spises det minimalt med småkaker, og jeg har inntrykk av at mange brenner inne med en del etter jul. Og jeg er ferdig med å gjøre noe for at det forventes eller for å skape en «image» . Men en ting som knapt overlever julen her i huset er hjemmelaget julesnop, det går ned på høykant. I tillegg til å være super godt inneholder det også mye nyttig.

Istedenfor vanlig sukker bruker jeg kokosblomstsukker, daddelsukker, lønnesirup og stevia. Kokosblomstsukker fremstilles av nektaren til blomstene som vokser på kokosnøttplamen. Den har en litt karamellaktig smak, og egner seg godt til snoplaging. I forhold til sukker har det en lav GI, og påvirker blodsukker i mindre grad. Daddel og lønnesirup sammen med honning er de mest naturlige og minst bearbeidede alternativene til sukker. Disse påviker blodsukkeret mindre enn sukker, men er man veldig sensitiv må du prøve deg frem. Jeg begrenser bruk av stevia, men bruker det fortsatt litt. Mange synes dette alene får en litt bitter ettersmak, men om man blander det med annen søtning blir det veldig bra.

Kokosmakroner

12-14stk

Dette trenger du:

1 dl eggehvite

2 dl kokomasse

2 ss kokosblomstsukker

Noen dråper stevia

1ts vaniljepulver

Slik gjør du:

Stivpisk eggehvitene. Bland i kokosmasse, vaniljesukker og søtning. Smak deg gjerne frem. Vend eggehviten lett inn i blandingen. Sett kakene med skje på plate. Stek dem midt i ovnen ved 180 °C i 12 minutter.

Om du vil kan du dyppe makronene I sjokolade og strø litt kokos over.

Gelesnop.

Nok til ca 1 brett.

Dette trenger du:

3 ss gelatinpulver(kan erstattes med plater)

1 dl vann

0,5 dl sitronsaft

12 bringebær/jordbær

8-10 dråper stevia

2 ss kokosblomstsukker

Evnt 1 ts honning

Kok opp vann, tilsett sitron, søtning og gelatin og rør rundt. Smak deg gjerne frem med søtning. Ha i bringebærene og rør det hele godt sammen. Om du vil ha i litt rå honning tilsettes det sist for å ikke ødelegge den gode næringen og enzymene. Sil hele blandingen gjennom et finmasket dørslag/nøttepose/eller klede rett i små former. Gjerne silikonformer.

Nydelig, frisk og ikke minst EKTE smak!!!

Bounty, med smak av jul.

Dette trenger du:

Fyll:

50 gram kokosfett

2,5 dl kokosfløte(det tykke i boksen/pakken)

2 ss kokosblomstsukker

250 gram kokosmasse

1 ts ekte vanilje

1 ts kanel

1 ts sitron

½ ts kardemomme

Litt salt.

Overtrekk:

300 gram 85% eller 70% sjokolade, ettersom hvor søtt du liker det.

2 ss kokosfett

Slik gjør du:

Kokosfett, kokosblomstsukker og kokosfløte varmes opp til kokosblomstsukker er smeltet. Tilsett kokosmassen og resten av ingrediensene og rør godt. Her også smak deg frem til du har fått en smak du er fornøyd med. Fordel massen på en tallerken og sett den til kjøling i kjøleskap minst 1 time. Ta ut massen og del den i like store biter. Form bitene i ønskelig fasong. Sett bitene i fryseren en time. Hakk opp sjokoladen. Smelt 2/3 deler over vannbad sammen med koksfett til det er smeltet. Ta bollen ut av vannbadet og tilsett den siste 1/3 delen med sjokolade, og gjør den glatt. Bruk to gafler og dypp kokosbitene i den nesten kalde sjokoladeblandingen. Settes på matpapir til sjokoladen stivner. Oppbevares I kjøleskap eller frys.

Disse så jeg hos Linn «Sprudlesunn», og forsto fort at disse SKAL lages. Ser de ikke himmelske ut? Og gjett hva snart kommer Linn på podcasten, gjett om jeg gleder meg.

Til ca 25 mandelbomber trenger du:

3 eggehviter

200g kokossukker

150g finmalte mandler/mandelmel

50g havregryn

100g mel (eks speltmel eller glutenfritt mel)

1 plate mørk sjokolade

havsalt

Slik gjør du:

Bland sammen eggehvitene, kokossukker, finmalte mandler/mandelmel (ikke fettredusert mandelmel), havregryn og mel. Kjør et par minutter til en jevn og fin masse. Fyll gjerne kakerøren i en sprøytepose, da er det enklere å fordele små klatter på bakebrettet. De flyter ikke utover, men la det likevel være litt plass mellom. Stek på 200grader i 6-8minutter. Avkjøl på rist.

Smelt så sjokoladen over vannbad og dypp hver mandelbombe i sjokoladen. Topp med havsalt og evt litt kakepynt 😉 Oppbevar i en tett kakeboks, så holder de seg fint julen igjennom.

Linn er blitt en fast førjulsgjest på podcasten.

Smil fra Line-Lilalife

Melke og glutenfri bonty med smak av jul.

Melke og glutenfri bonty med smak av jul.